سرویس ایران جوان آنلاین: خیلی وقت بود که از وضعیت ناگوار دشت همدان و خالی شدن سفرههای آب زیر زمینیاش گفته میشد. تا اینکه فرونشستهای عظیم در این منطقه از ایران نشان داد که حوادث ناگوارتر از آنچه هستند که پیشبینی میشد و حالا باید باور کنیم که هیچ آبی در دل این دشت باقی نمانده است. اما اینبار خبرها از پر شدن سینه همدان خبر میدهند، ولی نه با آب که با زباله! آن هم با ۹۰۰ تن پسماندی که روزانه به زیر خاک فرستاده میشود.
روزانه حدود ۷۰۰ تن پسماندهای مربوط به شهر همدان و ۲۰۰ تن زبالههای ارسال شده دیگر مناطق از جمله بهار، رزن، مریانج، قروه درجزین و مهاباد در محل دفن پسماند همدان دفن میشود.
اینها بخشی از حرفهای مسئول سایت پردازش و دفع پسماند شهرداری همدان است که با بیان اینکه هر سایت دفن پسماند باید قابلیت ۱۰ تا ۱۵ واحد زباله را داشته باشد، ظرفیتهای مرکز دفن زباله همدان را بسیار خوب و فوقالعاده معرفی میکند.
زمین به جای آب، شیرابه ذخیره میکند
وقتی به حرفهای مسئولان توجه میکنیم متوجه میشویم که انتخاب بین بد و بدتر، برای آنها یک موفقیت به شمار میآید و شاید آنقدر به خوب و بهتر فکر نکردهاند که دیگر این کار برایشان غیر ممکن شده.
به عنوان مثال نزدیک به ۳۰ سال است که زبالههای همدان دفن میشود و برای این کار هم زمین بسیار بزرگی اختصاص یافته، اما معلوم نیست چرا به جای انتخاب گزینهای بهتر برای رهایی از شر زبالهها، هنوز هم با افتخار به همان دفن سنتی پافشاری میشود.
در همین راستا مسئول سایت پردازش و دفع پسماند شهرداری همدان با بیان اینکه در سال ۶۰ محل دفن زبالههای همدان مکانیابی شد و طی این ۳۷ سال، ۲۳۰ هکتار زمین توسط شهرداری برای دفن زبالهها اختصاص یافت، میگوید: «خاک و بستر این مکان از شرایط خوبی برخوردار بوده و جنس آن از رُس است و همچنین چاه این سایت بالای ۴۰ متر عمق داشته و خاک آن از نظر هیدرولیژی و بستر، درجه یک است.» رضایی با اشاره به اینکه محل دفن زبالهها به سه درجه تقسیم میشود، تأکید میکند: «زبالههایی که شیرابه بسیاری دارند، جزو درجه اول قرار میگیرند و زبالههایی که شیرابه کمتری دارند، در رتبه دوم و زبالههای فاقد شیرابه نیز درجه سوم هستند.
وی تصریح میکند: «سایت پسماند زباله همدان نیز تا چند سال آینده قابلیت دفن زبالهها را دارد و در حال حاضر روزانه حدود ۹۰۰ تن پسماندهای مربوط به شهر همدان زبالههای ارسال شده از دیگر مناطق در آنجا دفن میشود.»
شاهکارهای ماندگار!
با اینکه کشورهای پیشرفته اجازه نمیدهند برخی زبالهها از جمله زبالههای شیمیایی و بیمارستانی به هیچ عنوان دفن شوند، اما هنوز در ایران از دفن حساب شده آنها سخن به میان میآید.
مسئول سایت پردازش و دفع پسماند شهرداری همدان با اشاره به طبقهبندی پسماندها میگوید: «زبالهها به پنج دسته از جمله عادی، صنعتی، کشاورزی، پسماندهای ویژه و بیمارستانی تقسیم میشوند که پسماندهای عادی در خانه تولید میشود که پسماندهای ویژه مانند زبالههایی که خطر انفجار، اشتعال، خورندگی، بیماریزا و رادیو اکتیوی دارند، نیازمند دقت و تخصص بیشتری هستند و پسماندهای بیمارستانی نیز باید با روشهای خاص و استاندارد دفع شود!»
و شاهکار همدانیها زمانی مشخص میشود که به جای اینکه از دستگاههای زباله سوز مستقر در بیمارستانها برای از بین بردن زبالههای بیمارستانی استفاده کنند، از دفن آنها در عمق بیشتر زمین خبر میدهند. در همین رابطه رضایی میگوید: «روش دفع زبالههای بیمارستانی به صورت گودبرداری و دفن آنهاست که برای ضدعفونی کردن نیز از مقداری آهک استفاده میکنیم بهطوری که با این روند روزانه ۵/۵ تا ۶ تن پسماندهای بیمارستانی دفن میشود و سایت پسماند افزون بر همدان، دفن زبالههای بیمارستانی شهرستان رزن، بهار و شرکت عصر نو را هم بر عهده دارد!»